Žetva kukuruza na poljima „UNION MZ-a“: Rekordna „kukuruzna“ godina

Protekle  nedelje posetili smo radnike Preduzeća „Union MZ“ koji obavljaju žetvu kukuruza na poljima na izlazu iz grada, nedaleko od Moravskog mosta. Iako je veoma toplo, u kabini kombajna „New Holland” u kome se nalazimo, temperatura je prijatna, jer se zahvaljujući klima uređaju prilagođava vremenski prilikama. Sa pozicije kombajnera gledamo kako ispred nas šestoredni apater  velikom brzinom reže stabljike kukuruza koje se obrađuju a zrna pune skladišni kontejner iza nas. Silazimo sa mašine, i dok pratimo kako zlatna kukuruzna zrna kao slap slivaju iz „lule“ kombajna u kamion, započinjemo razgovor sa gospodinom Zvonkom Milenkovićem. Naravno, zanima nas kakvi su prinosi:

Zvonko Milenković

 – Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim rodom, pre svega jer su meteorološki uslovi bili idealni za kukuruz, govori nam Milenković.Moram da naglasim da je ova godina rekordna, jer se prinosi kreću između 10 i 12 tona po hektaru. Retko dobra godina, i proći će dosta vreme dok se ovakav rod ne ponovi. Naravno, mi smo bukvalno od pripreme zemlje pa do ovih dana skidanja letine, maksimalno ispoštovali sve agrotehničke mere, tako da je i to doprinelo da budemo više nego zadovoljni. Evo, upravo su mu javili da se vlažnost danas skinutog zrna kreće oko 17%, što je takođe veoma dobro.

Dok razgovaramo sa gospodinom Milenkovićem, gledamo i ostale kombajne koji žanju kukuruz i uočavamo velike savremene traktore koji idu nekoliko metara iza kombajna i tanjiraju. Raspitujemo se o čemu je reč?

– Neposredno po skidanju letine, tanjirače prođu ne bi li obradili zemlju koja sadrži još uvek veliku vlažnost pri površini, tako da mi već odrađujemo deo pripreme zemljišta za nastupajuću jesenju setvu. Ukoliko bi čekali neko vreme, zemlja bi se osušila, tako da bi moralo da se prođe ponovo, mnogo dublje, što je samo gubljenje dragocenog vremena. To praktično znači da smo mi ovim potezom već ušli u pripremu za setvu ječma i pšenice, i nije potrebno da prolazimo njivama sa teškim podrivačima, odgovara Milenković.

Kako saznajemo od našeg sagovornika, Preduzeće „Union MZ“ ove godine ima oko 300 hektara pod kukuruzom koji je u dobroj meri skinut i čitav prinos ide direktno u silose, a potom u mešaone za sopstvene potrebe. Vezano za skladištenje, Milenković se osvrće na jednu pojavu:

– Danima unazad, koliko radimo na skidanju kukuruza, srećem se sa pojedinim proizvođačima koji nemaju gde da skladište kukuruz, i velika je šteta što su kapaciteti poput nekadašnje „Stižanke“ van upoterebe jer bi, zasigurno, dobro došli  velikom broju zemljoradnika  koji nemaju gde da predaju svoje proizvode.  

Imajući u vidu da se u „Union MZ“-u sve radi planski i proračunato, prema vrhunskim standardima i agrotehnikom, našem sagovorniku postavili smo, po malo nezahvalno pitanje: kako procenjuje narednu godinu, vezano za ječam i pšenicu?

– To je zaista teško odgovoriti, no, kako je letnja sezona bila kišovita i nepovoljna, sve su predispozicije da će naredna, kada su ječam i pšenica u pitanju, biti mnogo bolja, zakljujuče Milenković.

Dok okončavamo razgovor, i pripremamo se za polazak, gledamo kako se stabljike kukuruza smanjuju velikom brzinom, a još jedan kamion pun kukuruza kreće put silosa. Krećemo lagano za ovim šleperom, ostavljajući žeteoce da okončaju posao na ovom delu parcela, jer im vreme itekako ide na ruku, a već sutra rad na drugim kukuruzištima.