Жетва кукуруза на пољима „УНИОН МЗ-а“: Рекордна „кукурузна“ година

Протекле  недеље посетили смо раднике Предузећа „Унион МЗ“ који обављају жетву кукуруза на пољима на излазу из града, недалеко од Моравског моста. Иако је веома топло, у кабини комбајна „New Holland” у коме се налазимо, температура је пријатна, јер се захваљујући клима уређају прилагођава временски приликама. Са позиције комбајнера гледамо како испред нас шесторедни апатер  великом брзином реже стабљике кукуруза које се обрађују а зрна пуне складишни контејнер иза нас. Силазимо са машине, и док пратимо како златна кукурузна зрна као слап сливају из „луле“ комбајна у камион, започињемо разговор са господином Звонком Миленковићем. Наравно, занима нас какви су приноси:

Звонко Миленковић

 – Веома смо задовољни овогодишњим родом, пре свега јер су метеоролошки услови били идеални за кукуруз, говори нам Миленковић.Морам да нагласим да је ова година рекордна, јер се приноси крећу између 10 и 12 тона по хектару. Ретко добра година, и проћи ће доста време док се овакав род не понови. Наравно, ми смо буквално од припреме земље па до ових дана скидања летине, максимално испоштовали све агротехничке мере, тако да је и то допринело да будемо више него задовољни. Ево, управо су му јавили да се влажност данас скинутог зрна креће око 17%, што је такође веома добро.

Док разговарамо са господином Миленковићем, гледамо и остале комбајне који жању кукуруз и уочавамо велике савремене тракторе који иду неколико метара иза комбајна и тањирају. Распитујемо се о чему је реч?

– Непосредно по скидању летине, тањираче прођу не би ли обрадили земљу која садржи још увек велику влажност при површини, тако да ми већ одрађујемо део припреме земљишта за наступајућу јесењу сетву. Уколико би чекали неко време, земља би се осушила, тако да би морало да се прође поново, много дубље, што је само губљење драгоценог времена. То практично значи да смо ми овим потезом већ ушли у припрему за сетву јечма и пшенице, и није потребно да пролазимо њивама са тешким подривачима, одговара Миленковић.

Како сазнајемо од нашег саговорника, Предузеће „Унион МЗ“ ове године има око 300 хектара под кукурузом који је у доброј мери скинут и читав принос иде директно у силосе, а потом у мешаоне за сопствене потребе. Везано за складиштење, Миленковић се осврће на једну појаву:

– Данима уназад, колико радимо на скидању кукуруза, срећем се са појединим произвођачима који немају где да складиште кукуруз, и велика је штета што су капацитети попут некадашње „Стижанке“ ван употеребе јер би, засигурно, добро дошли  великом броју земљорадника  који немају где да предају своје производе.  

Имајући у виду да се у „Унион МЗ“-у све ради плански и прорачунато, према врхунским стандардима и агротехником, нашем саговорнику поставили смо, по мало незахвално питање: како процењује наредну годину, везано за јечам и пшеницу?

– То је заиста тешко одговорити, но, како је летња сезона била кишовита и неповољна, све су предиспозиције да ће наредна, када су јечам и пшеница у питању, бити много боља, закљујуче Миленковић.

Док окончавамо разговор, и припремамо се за полазак, гледамо како се стабљике кукуруза смањују великом брзином, а још један камион пун кукуруза креће пут силоса. Крећемо лагано за овим шлепером, остављајући жетеоце да окончају посао на овом делу парцела, јер им време итекако иде на руку, а већ сутра рад на другим кукурузиштима.