„УНИОН“ ПРЕДСТАВИО РЕВИТАЛИЗАЦИЈУ КУПЉЕНОГ ОБЈЕКТА „МИП“-a

Оно што је остало од некадашњег гиганта “ Месне индустрије Пожаревац“, Деоничарско друштво „Унион МЗ“ купило је од „Cторк Имеса“ у стечају на лицитацији 25. маја 2018. године. Куриозитет је да тада оглас о продаји имовине путем прикупљања понуда био објављен чак шест пута у дневним листовима „Данас“ и „Курир“, као и званичном сајту Агенције за приватизацију, а да се на јавне позиве одазвао једино „Унион“ чије је руководство имало визију да, жаргонски речено, подигне Феникс из пепела.  Намера да се уложи новац у погоне и на тај начин у догледно време надокнади потражња која је превазишла садашње производне капацитете „Унион“-а  била је повод да челни људи једне од најпознатијих породичних фирми у земљи окупе новинаре и изнесу идеје ревитализације „МИП“-а и сукцесивног покретања сопствене производње.

 

Оно што је остало од некадашњег                                  привредног гиганта

Импозантан број окупљених новинара локалних, регионалних и националних медија који су на челу са Звонком Миленковићем, оснивачем Предузећа „Унион МЗ“ најпре обишли производне погоне некада једног од највећих извозника СФРЈ,  били су, најблаже речено запрепашћени оним што су видели: велики део кровне конструкције и преградних зидова сечен и однешен, поједини остаци погона изгорели, док је уз поскидане радијаторе и хиљаде метара несталих цеви електроинсталација у правом смислу речи чупана из голих зидова… Оно што људска рука и немар нису успели, довршавале су последњих године временске прилике: киша и снег који су својевремено најсавременије производне погоне и део управне зграде потопили водом.

 

По обиласку простора „Месне индустрије  Пожаревац“, новинарима су се обратили челни људи „Унион МЗ“-а, објашњавајући потребу куповине објекта као и производне планове.

Огромно интересовање новинара

– Mи смo 2006. године учествовали на лицитацији и били заинтересовани за куповину „МИП“-а, на жалост наша понуда од милион евра није била прихваћена. У следећој лицитацији фабрика је продата по нешто вишој цени, али видели сте до чега је дошло, јер они који су то купили нису имали намеру да се домаћински понашају према имовини, рекао је  Микица Миленковић, директор „Унион МЗ“-а – Очекују нас велика улагања и кретање од нуле јер ћемо почети градњу погона који ће превазићи оно што је „МИП“ био некада. Двадесет година је трајало уништавање, а нама ће требати много дуже да све доведемо у нормално стање, јер лакше је нешто уништити него поправити.

Како је речено, први планови су пресељење дирекције „Униона“, централног магацина, као и пекаре из Костолца у круг „МИП-а, и да овде почне прерада меса која је тренутно у Александровцу. Наиме, по обезбеђењу струје, воде и осталих сегмената ући ће се у реализацију прерадних капацитета која ће за две до три године бити комплетно пресељена, док је најмање 5 година потребно да се овде пресели и кланица.

Када је о финансијском обиму обнове реч, Микица Миленковић је рекао да је у току израда пројектне документације која ће дати грубе оквире улагања новца и истакао:

Звонко и Микица Миленковић

Уколико не можемо да обезедимо 60 посто сопствених новчаних средстава, нећемо се задуживати. „Унион МЗ“ је током протекле године све хипотеке и залоге на опрему анулирао а ми и кредите које користимо узимамо искључиво на менице, без икаквих хипотека. Ово ће бити велика производња, велика су улагања, скупе су машине и ми ћемо ићи корак по корак, јер многе ствари не зависе од нас. Примера ради,  ми смо маја прошле године купили „МИП“ и до данас нисмо добили власнички лист.  Како од њега све зависи, не можемо прецизно предвидети ни време ни вредност бројних сегементата покретања производње.

Оснивач „Унион МЗ“-а  Звонко Миленковић новинарима је показао фотографију руинираног објекта Железнице у којој се данас налази дирекција „Униона“.

Уколико смо ми од овакве зграде направили управну зграду предузећа које данас има 500 запослених, имајте поверења да ће и од оваквог „МИП“-а постати фабрика којом ће се и Пожаревац дичити, и која ће пружити нова радна места.

Оно што није уништила људска рука уништиле су временске прилике

Подсећајући да је „Унион МЗ“ основан пре тридесетак година са три радника а данас има 500 запослених,  Звонко Миленковић је нагласио:

Нисмо успели да купимо „МИП“ док је вредео, те смо  себи направили проблеме у смислу да су наши просторни и производни капацитети данас мали у односу на тржиште и могућности колико можемо да производимо. Већина вас зна шта значе „Унион“ и „Унионови“ производи и мислим да ће у новој фабрици наши производи бити још бољи и безбеднији.

На питање новинара да ли ће поједини фондови или локална самоуправа помоћи у реализацији подухвата и обавеза који је на себе преузео „Унион МЗ“, Звонко Миленковић је одговорио:

Општина нас не помаже. Друго, ми немамо могућности да конкуришемо за било које фондове, јер сва домаћа предузећа која имају преко 250 људи сматрају се тајкунским. Ако сам ја тајкун, који сам 30 година градио ову фирму, који је у 5,20 у фирми и тамо је до краја радог времена иако имам 70 година, јутрос био на њиви, организовао орање, вратио се и сада сам са вама, наша земља би цветала када би сви тајкуни билио такви као што сам ја!

Овај одговор је изазвао велики аплауз присутних новинара, што је редак случај на конференцијама за штампу.

Живомир Радошевић некадашњи директор „МИП“-а, веома емотивно је говорио о уложеним  напорима да се из пропале фирме 1969. године ово предузеће током наредних година  преобрази у индустријски гигант простора бивше Југославије, не би ли пред његово пензионисање „МИП“ достигао развојни максимум, када се дневно се клало до 1.000 свиња и 250 говеда.

– „МИП“ је био најлепша фабрика у Југославији 1984. године када смо га сазидали. Када сам одлазио у пензију 1990. године, на рачуну је остало добити за комплетну годишњу плату за свих 1.400 запослених без обавеза да долазе на посао!

М.Црнчевић, Д.Живадиновић, Ж.Радошевић. З.Миленковић, М.Миленковић, Г.Дукић и З. Ђурић

Имајући у виду да је у последње две године електрична енергија за правна лица повећана око 50 посто, на конференији је истакнуто да ће овај простор бити постављен на енегретски ефикасније стубове са много већом енегретском ефикасношћу. Тим поводом,  некадашњи директор костолачких термоелектрана Мирослав Црнчевић, саветник за енергетику и енергетска питања „УНИОН МЗ“-а, наговестио је  да ће се прерадна постројења у објектима некадашњег „МИП“-а у догледно време снабдевати електричном енергијом из обновљивих извора. Реч је о сунчевој енергији, ветропарку  или,  уколико истраживања потврде претпоставке да у том делу има на одговарајућој дубини потенцијала  и  геотермална енергија.

Овом приликом новинарима су о потезу „Унион МЗ“-а да уђе у овако значајан пројекат говорили и Драгиша Живадиновић, новинар у пензији који је путем часописа „Агроиндустрија“ годинама пратио рад „МИП“-а. Такође, на конференцији су говорили и Гојко Дукић некадањи финансијски руководилац „МИП“-а као и Златко Ђурић  својевремено технолог „МИП“-а, данас, стицајем околности радници „УНИОН МЗ“-а у својој струци.