O AFRIČKOJ KUGI SVINjA: Podići nivo biosigurnosnih mera

PKS Regionalna privredna komora Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga, Preduzeće „Union MZ“ d.o.o. i Veterinarski specijalistički institut Požarevac organizovali su 29. avgusta skup povodom aktuelne situacije vezane za bolest afričke kuge svinja. Govorilo se o registrovanoj pojavi ove bolesti i koordinaciji nadležnih službi koja je potrebna za prevenciju širenja bolesti u poljoprivrednom sektoru. Cilj sastanka je da se proizvođači i prerađivači svinjskog mesa, izvoznici, upoznaju sa tim šta je neophodno da preduzmu u sprečavanju ove bolesti.


U narednom periodu planirana je dodatna edukacija i predavanja o ovoj bolesti za proizvođače i prerađivače svinjskog mesa, farmere, veterinare i poljoprivredna gazdinstva, kao i učešće predstavnika PKS u regionalnim centrima za suzbijanje afričke kuge svinja. Dijagnostikovanje afričke kuge svinja u Srbiji povuklo je određene mehanizme od proizvođača pa sve do potrošača, jer svako ima svoje mesto i odgovornost u toj novonastaloj situaciji.

-Ova bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali je ekonomski opasna za proizvođače svinja i postoje na svetskom nivou pravila kako se boriti protiv nje, s obzirom da nema lečenja i vakcinacije. Najuspešniji način je podizanje biosigurnosnih mera na mnogo viši nivo, naročito kod gazdinstava sa manjim brojem životinja, jer veliki sistemi imaju čitave timove ljudi na farmama koji vode računa o biosigurnosti. Na sastanku PKS sa Evropskom inspekcijom  dogovoreno je da se obave dodatne edukacije i predavanja o ovoj bolesti, jer mi na neki način predstavljamo kontakt između proizvođača i Ministarstva poljoprivrede. Što se izvoza tiče, čim se pojavi takva bolest koja je na listi Svetske organizacije, svaka država povuče neke poteze, tako su i zemlje u našem okruženju gde smo mi izvoznici povukli poteze zabrane uvoza mesa i mesnih prerađevina iz Srbije. Posao Uprave za veterinu je da u bilateralnim razgovorima dogovara da tamo gde nema pojave bolesti se obavlja regularna trgovina, ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Vlasnik preduzeća „Union MZ“ Zvonko Milenković ističe da su na ovom skupu putem prezentacije stručnjaci ove kompanije prikazali kakve se biosigurnosne mere preduzimaju na njihovim farmama i prerađivačkim pogonima, kako ne bi došlo do pojave ove bolesti, ali isto tako prema njegovim rečima, svrha sastanka je da se od predstavnika Uprave za veterinu i PKS dobiju informacije šta je to što proizvođači svinja treba dodatno da urade kako bi se prevencija podigla na još viši nivo.

U Srbiji se afrička kuga svinja pojavila u okolini Mladenovca i prema zvaničnim podacima broj zaraženih gazdinstava je 18, broj prijemčivih životinja 275, broj obolelih životinja  21 i broj uništenih životinja na zaraženim područjimsa 275. Broj sumnjivih kontaktnih gazdinstava na kojima je izvršeno ubijanje životinja iz preventivnih razloga je 19 i broj ubijenih životinja iz preventive je 256. Uprava za veterinu je obezbedila finansijska sredstva i u kontinuitetu se isplaćuje nadoknada štete.

-Uprava za veterinu zajedno sa naučnim institutima i epizootiolozima intenzivno radi na planu nadzora afričke kuge svinja, koji će obuhvatiti teritoriju čitave Republike. Vlada Srbije je 2018. godine nakon prijavljenih prvih slučajeva u Mađarskoj i Rumuniji donela zaključak kojim je obavezala ministarstva, aerodrome, Agenciju za lekove, Upravu za šume, na poštovanje svih naredbi koje je Uprava za veterinu propisala, istakla je Mirjana Karamarković, predstavnik Uprave za veterinu.

Tekst preuzet sa portala “Reč naroda”

Autor:D.Dinić