О АФРИЧКОЈ КУГИ СВИЊА: Подићи ниво биосигурносних мера

ПКС Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа, Предузеће „Унион МЗ“ д.о.о. и Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац организовали су 29. августа скуп поводом актуелне ситуације везане за болест афричке куге свиња. Говорило се о регистрованој појави ове болести и координацији надлежних служби која је потребна за превенцију ширења болести у пољопривредном сектору. Циљ састанка је да се произвођачи и прерађивачи свињског меса, извозници, упознају са тим шта је неопходно да предузму у спречавању ове болести.


У наредном периоду планирана је додатна едукација и предавања о овој болести за произвођаче и прерађиваче свињског меса, фармере, ветеринаре и пољопривредна газдинства, као и учешће представника ПКС у регионалним центрима за сузбијање афричке куге свиња. Дијагностиковање афричке куге свиња у Србији повукло је одређене механизме од произвођача па све до потрошача, јер свако има своје место и одговорност у тој новонасталој ситуацији.

-Ова болест није опасна за људе и друге животиње, али је економски опасна за произвођаче свиња и постоје на светском нивоу правила како се борити против ње, с обзиром да нема лечења и вакцинације. Најуспешнији начин је подизање биосигурносних мера на много виши ниво, нарочито код газдинстава са мањим бројем животиња, јер велики системи имају читаве тимове људи на фармама који воде рачуна о биосигурности. На састанку ПКС са Европском инспекцијом  договорено је да се обаве додатне едукације и предавања о овој болести, јер ми на неки начин представљамо контакт између произвођача и Министарства пољопривреде. Што се извоза тиче, чим се појави таква болест која је на листи Светске организације, свака држава повуче неке потезе, тако су и земље у нашем окружењу где смо ми извозници повукли потезе забране увоза меса и месних прерађевина из Србије. Посао Управе за ветерину је да у билатералним разговорима договара да тамо где нема појаве болести се обавља регуларна трговина, истиче Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије.

Власник предузећа „Унион МЗ“ Звонко Миленковић истиче да су на овом скупу путем презентације стручњаци ове компаније приказали какве се биосигурносне мере предузимају на њиховим фармама и прерађивачким погонима, како не би дошло до појаве ове болести, али исто тако према његовим речима, сврха састанка је да се од представника Управе за ветерину и ПКС добију информације шта је то што произвођачи свиња треба додатно да ураде како би се превенција подигла на још виши ниво.

У Србији се афричка куга свиња појавила у околини Младеновца и према званичним подацима број заражених газдинстава је 18, број пријемчивих животиња 275, број оболелих животиња  21 и број уништених животиња на зараженим подручјимса 275. Број сумњивих контактних газдинстава на којима је извршено убијање животиња из превентивних разлога је 19 и број убијених животиња из превентиве је 256. Управа за ветерину је обезбедила финансијска средства и у континуитету се исплаћује надокнада штете.

-Управа за ветерину заједно са научним институтима и епизоотиолозима интензивно ради на плану надзора афричке куге свиња, који ће обухватити територију читаве Републике. Влада Србије је 2018. године након пријављених првих случајева у Мађарској и Румунији донела закључак којим је обавезала министарства, аеродроме, Агенцију за лекове, Управу за шуме, на поштовање свих наредби које је Управа за ветерину прописала, истакла је Мирјана Карамарковић, представник Управе за ветерину.

Текст преузет са портала “Реч народа”

Аутор:Д.Динић