Живинарство

Живинарске погоне УнионМЗ-а чине:

  • Инкубаторска станица
  • Родитељско јато
  • Производња бројлера
У питомој долини реке Ресаве, на периферији града Свилајнца налази се локација живинарске фарме “Дубље”. Фарма датира из далеке 1953. године, када је као део Сељачке радничке задруге, касније ЗЗ “Свилајнац” организовала сточарску производњу у Доњој Ресави.

Фарма се временом ширила и модернизовала тако да данас представља пример интензивне живинарске производње.

Од 2002. године фарма послује у оквиру предузећа “Унион МЗ” из Пожаревца као РЈ “Живинарство”. Фарма се састоји из четири целине:

  1. одгој и експлатација родитељских парова тешке линије, тј производња приплодних кокошјих јаја. Реализује се у осам објеката укупне радне површине 8000м ² или на годишњем нивоу васпитања и експлатације 35.000 родитељских парова са производњом приближно 5.5 милиона приплодних јаја.
  2. Инкубаторска станица за производњу једнодневних товних пилића на годишњем нивоу 4-4,5 милиона или недељно 90.000 једнодневних пилади. Машине у инкубаторској станици су најсавременијег типа “Пас-реформ”, дигиталне и компјутеризоване купљене 2006. године.
  3. Од 2010 године у оквиру живинарске производње Унион МЗ-а налази се и живинарска фарма “Сојин Салаш” код Пожаревца капацитета 6 објекта од 1000 квадрата тј у турнусу 100000 бројлера или на годишњем нуивоу 500000. Такође у оквиру те локације на 64 хектара у току је пројектовање и изградња живинарске кланице капацитета 2000 бројлера / х са линијом за шок (брзо) замрзавање истог капацитета. Иста је планирана за пуштање у погон до краја 2012. године.
  4. На терену радне јединице Агрокока МЗ Александровац у објектима се налази у тову 1000-1500 ћурки.

За све целине постоје уредне регистрације и извозни бројеви тако да део призводње пласирамо и ван наших граница.

Фарма тренутно запошљава 50 радника махом пољопривредно ветеринарске струке и својом производњом чини 5-7% живинарске производње Републике Србије.