Ветеринарски стручњаци „УНИОН МЗ“-а на Светском скупу у Сарагоси

БЕЗ НАУКЕ НЕМА СТРУКЕ

У циљу стручног усавршавања и размене искуства, Вук Ђурић ветеринар на пословима репродукције фарме свиња „УНИОН МЗ“ у Трновчу крај Велике Плане, учествовао је на 13. Светском скупу фирме „MAGAPOR“ одржаном у шпанском граду Сарагоса.  Тема „Вештачко осемењавање и репродукција свиња“  окупила је близу 500 учесника из читавог света, међу којима су се нашла имена и неколико српских представника чије је присутство омогућила београдска фирма „Суперлаб“, која је генерални заступник шпанског „MAGAPOR“-а. Сусрет са Ђурићем, непосредно по његовом повратку из Шпаније искористили смо да чујемо утиске са једног изузетно великог и значајног сусрета стручњака из поменуте области свињарства.

 

 

      Вук Ђурић

– Утисци су заиста импресивни, али у једном специфичном слислу. Наиме у Сарагоси смо имали прилику да се упознамо колико је свет далеко отишао у неким битним сегментима везаним за репродукцију свиња, али да и ми са ових простора можемо раме уз раме да парирамо светским стручњацима, говори нам Ђурић. – Посебно занимљиво је то да се у последњих пет година, посебно у технолошком сегменту и опреми која се примењује,  збирно променило више  него у две деценије које су претходиле том периоду. Све се много брже мења и напредује, него што је то био случај минулих деценија.

Ова констатација нашег саговорника није ни најмање случајна, јер шпанска Фирма „MAGAPOR“ уско сарађује са Ветеринарском клиником Универзитета у Сарагоси, професорима, истраживачима, студентима али и непосредним произвођачима.  Речју – и са струком и са науком. Пратећи најновија достигнућа стечена у лабораторији она се после одређених испитивања везаних за одрживост, у веома кратком року непосредно примењује и у пракси.

– То је управо и разлог њиховог брзог напретка. Наиме,  доласком до одређених  научних и техничких сазнања који су примењиви у пракси, Компанија „MAGAPOR“ почиње са њиховом непосредном реализацијом, говори нам Ђурић. – Посебан акценат се ставља на сарадњу са Универзитетом јер је у питању обострана корист: научници имају средства за финансирање са једне стране, а са друге,  Компанија има нове производе које може да примени у пракси и тако парира осталим светским фирмама ове области.

Наравно, нама је најзанимљивије било да ли су сазнања и новине приказана на овом великом скупу, примењива на нашим просторима, конкретно у Предузећу „Унион МЗ“.

– Већ сам поменуо да ми можемо да парирамо светским стручњацима када је у питању рад на вештачком осемењавању и репродукцији свиња, али уколико и сами примењујемо иновације и стечена сазнања, резултати ће бити неупоредиво бољи. Самим тим, као једно савремено и одговорно предузеће, „Унион МЗ“ искористиће стечена сазнања са оваквог скупа, јер су она вишеструко драгоцена, прича Ђурић. –  Оно што ће нам посебно користити у даљем раду, везано за учешће на скупу у Сарагоси,   су нова сазнања из припреме нерастовског семена и нових технологија у вештачком осемењавању свиња,  постцервикалног осемењавања, али и много сегмената везаних зa менаџмент матичног запата и приплодних нераста. 

Приликом обиласка узгојних погона у Шпанији, посебан утисак на нашег саговорника оставио је простор на коме се завршава један од објеката. Наиме, обекат је изграђен на суптропског климатској локацији, али је примењеним техничким решењима, сегмент климатске локације – једноставно неутралисан.

– Ипак, морам да нагласим, да, када је сам објекат у питању, он поседује готово идентичну технологију и просторна решења, која већ има и фарма свиња „УНИОН МЗ“ у Трновчу крај Велике Плане, тако да ова чињеница само поткрепљује моје речи да озбиљно и реално пратимо светске трендове, закључио је Вук Ђурић.