Свињарство

Свињарство Унион МЗ-а је једна од битних делатности. Организовано је на три локације и то фарма Трновче код Велике Плане (производња квалитетног приплодног материјала, призводња товљеника), на фарми Петровац (производња товљеника) и фарма Мустапић (производња приплодног материјала и производња товљеника).

Располажемо са 2000 крмаца, 500-600 супрасних назимица, 50ак приплодних нерастова од којих је већина у репроцентри Трновче.
Основна раса на фармама Трновче и Петровац је ландрас, а на фарми Мустапић је велики јоркшир.

Од укупног запата чиста раса је заступљена између 20% до 30% и она служи за производњу приплодних нерастова (нерастовсе мајке), приплодних назимица чисте расе и приплодних назимица Ф1 генерације.

Преосталих 70-80% крмача су Ф1 крмаце (велики јорксир Кс ландрас на фармама Трновце и Петровац) и ландрас к велики јоркшир на фарми Мустапић.
Производимо и продајемо приплодне нераста ресе велики јоксир, ландрас, пијетрен, дурок и Хемпширу после заврсеног перформанс теста.

Дурок

Хемпшир

Јоркшир

Ландрас

Пијетрен

Такође производимо и породаја приплодне назимице Ф1 генерације (велики јоксир к ландрас и обрнуто) супрасне 2 месеца па навише.

Производња приплодног материјала Број произведених товљеника

Товљеници су трорасни и четворорасни мелези (пијетрен к Ф1, дурок к Ф1, пијетрен-дурок к Ф1, пијетрен-хемпшир к Ф1).

Меснатост наших товљеника у задње 2 година је 59% ± 0,2% са чим смо ми јако задовољни. Квалитет меса на линији клања је изузетно добар са циме су задовољни наши многобројни купци.

Поред меса товљеника имамо и производњу зрелога меса од излучених крмача и нерастова за златиборкси програм. Погон за производњу сувомеснатих производа се налази у Кривој Реци.

Круна целокупног рада у свињарству Унион МЗ-а је потврдјена на 6 последња одржана међународна пољопривредна сајма у Новом Саду, где смо 2007. године заузели 2. место на укупном пласману са нерастом расе ландрас који је био шампионом и сампионском колекцијом назимица чисте расе велики Јокшира. 2008. године смо били апсолутни шампиони сајма и то смо поновили и 2009, 2010 и 2011. године.

Ове 2012 године нисмо учествовали у такмичењу, али смо били присутни на сајму са свим расама нерастова чисте расе и супрасне назимицама Ф1 генерације које се нуде српском тржишту и тржиштима у окружењу.