Репродукциона фарма свиња у Трновчу у власништву «УНИОН МЗ»-а

Звонко Миленковић
Звонко Миленковић

Последњег дана јануара у Агенцији за лиценцирање  стечајних управника у Београду Предузеће «УНИОН МЗ» је путем јавног надметања купило и постало власник целокупне репродукционе фарме свиња у Трновчу код Велике Плане. Реч је о земљишту са изграђеним  објектима укупне површине 7,14 хектара, као и пољопривредном земљишту величине 2,65 хектара.  Новчана средства за ову намену обезбеђена су путем кредита једне од пословних банака са којом «УНИОН МЗ» сарађује, а очекивања су да кредитни аранжман настави у циљу оспособљавања и осавремењивања тек купљених објеката.

Подсећања ради, Предузеће «УНИОН МЗ» на овој фарми обавља делатност репродукције свиња већ 15 година, када је купљен део комплекса.  Одмах по доласку, преузети су  сви радници ДП «Плана – репродукциона фарма свиња»- у стечају као  и један број свиња које су се тада затекле на објекту. У складу са пословном политиком и дугорочним плановима развоја и пословања Предузећа «УНИОН МЗ», промењен је расни састав  тако да су данас на овом простору поред нерастова из сопственог теста и нерастови из Шведске, Аустрије и Мађарске, односно, сасвим друга селекција.

          – Чињеница је да смо сви скупа били у неизвесности дугој деценију ипо, јер смо сматрали да ће се све решити у много краћем временском року, а сама приватизација ДП «Плана – репродукциона фарма свиња» у стечају, окончати за три до четири године, сазнајемо до Звонка Миленковића. –  У међувремену, ми смо део комплекса реконструисали, али смо били спречени да обновимо целокупну фарму, јер није била у нашем власништву, те је било ризика да се појави неки други купац.

Три новокупљена објекта представљају, заправо, срце фарме, јер су у питању три прасилишта и три одгоја, укупног капацитета око 1.500 крмача. Како сазнајемо, овај број ће се смањити, јер европски критеријуми у ланцу репродукције и узгоја, захтевају много више простора по животињи, тако да ће нови капацитети обухватати око 1.300 крмача, што ће бити сасвим довољно за производњу прасади за фарму у Петровцу на Млави где се обавља тов.

           – Ми смо набавили комплетну опрему за читаву фарму, но било је питање времена и власништва над објектом, не би ли се она монтирала и ставила у употребу, објашњава нам Звонко Миленковић. – Очекивања су да ће се реконструкција комплетне фарме у Трновчу обавити у току ове године, и тиме створити оптимални услови за рад. У сваком случају, делатност на комплексу се неће мењати и ова наша фарма ће и даље бити репродуктивна.

          Иначе, «УНИОН МЗ» је до сада уложио средства, стручност и искуство, тако да се на фарми обавља прикупљање семенске течности мужјака, која се у лабораторији проверава, селектује, припрема и дозира за даљи просес непосредног приплода. У даљем току репродукције, ту су боксеви за супрасне крмаче, боксеви за сам чин доласка прасади на свет и њихов боравак уз мајку, као и боксеви у којима проводе неколико недеља, припремајући се за одлазак на товну фарму у Петровцу. «УНИОН МЗ» је до сада много учинио и на осавремењавању осталих услова, тако да сопствена енергана обезбеђује идеалну температуру у свако доба године. Једна од најбитнијих ставки у савременом узгоју су санитарно  хигијенски услови, који су на фарми у Трновчу на највишем новоу, а куриозитет је, да уз редовне мере превентиве, сам чин транспорта свиња обавља на посебно изграђеној утоварној рампи, која се налази ван узгајалишта!

          – Преласком целокупне фарме у власништво «УНИОН МЗ-а», већ је урађена стратегија да се реализују много бољи услови рада и сменског боравка за све запослене, и то у складу са искуствима сличних светских компанија, тако да ће радницима одговоран посао који свакодневно обављају бити далеко олакшан, објашњава даље планове Звонко Миленковић. – «УНИОН МЗ» је од првог дана постојања тежио да створи нешто ново, нешто боље и нешто квалитетније, наравно у корист крајњег корисника – потрошача. Тим корацима настављамо и даље, наставићемо са инвестицијама, јер, само инвестицијама можемо да парирамо конкуренцији, опстанемо на тржишту и развијамо наше предузеће у складу са дугорочно зацртаним плановима, закључује Миленковић.