Farma svinja u Trnovču: Približiti Evropu na naš način

dragocena-razmena-iskustava
      Dragocena razmena iskustava

Lep  dan bio je prava prilika da posetimo farmu svinja Trnovče nedaleko od Velike Plane. Razlog za posetu bio je dvostruki: radovi na rekonstrukciji farme i  dolazak stručnjaka sa veterinarskoih fakulteta u Ljubljani i Beogradu. Reč je o Marini Štukelj šefu katedre za bolesti svinja na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani kao i Jovanu Bojkovskom, redovnom profesoru Veterinarskog fakulteta u Beogradu.  U pratnji direktora «Union MZ»-a Mikice Milenkovića i  Dragana Rogožarskog sa Veterinarskog instituta u Požarevcu,  poštujući uobičajne mere zaštite, oblačimo adekvatnu odeću i prolazimo kroz sistem dezinfekcije, sve u skladu sa vrhunskim merama zaštite tovljenika koje se primenjuju u svim objektima koji rade u sastavu ovog preduzeća.

Ulazeći u sam kompleks, od direktora Milenkovića sazajemo da je u pitanju objekat koji delom pripada preduzeću «Union MZ», dok je deo pod zakupom. Pratimo kako se  se paralelno sa tovom, ovde obavljaju radovi na usavršavanju uslova, i da se kontinuirano  deo zastarele opreme menja za novu, koja spada u trenutno najsavremeniju na ovim prostorima. Temperatura u objektima je u skladu sa potrebama za obavljanje ovog značajnog posla, a prvo što vidimo je – priprema za novi život. Naime, u prvom objektu koji posečujemo  obavlja se prikupljanje semenske tečnosti mužjaka, koja se u laboratoriji proverava, selektuje, priprema i dozira za dalji proses neposrednog priploda. Uočavamo da sve teče uobičajenim tokom, da se sve precizno beleži, i da savremena oprema ima značajnu funciju neophodnu za dalji tok uzgoja svinja  i proizvodnje mesa i prerađevina. Od stručnjaka saznajemo da su pored nerastova iz sopstvenog testa tu i nerastovi iz Švedske, Austrije i Mađarske.

bojkovski-milenkovic-i-rogozarski
Bojkovski, Milenković i Rogožarski

Pod utiskom već viđenog, razmenjujemo mišljenja sa gostima iz Ljubljane i Beograda, koji imaju samo reči hvale za uslove rada u objektu koji smo prvo posetili. Zatim ulazimo u halu gde prisustvujemo jedinstvenom događaju kada krmače na svet donose mlade prasiće i to sve pod budnim okom stručnjaka koji ni jedan detalj ne prepuštaju slučaju.  Prasad su uz krmaču, svi umorni od napora, a prisutni radnici srećni što se ovaj važan događaj odvija po planu i bez problema. Fotografišemo, za nas zanimljiv događaj, raspitujući se kako funkcioniše ovaj segment rada na farmi, i kako se nastavlja dalji proces uzgajanja.

Nastavljajući obilazak, posećujemo ostale objekte i uočavamo vidiljivu razliku između tovilišta u kojima je stara i prostorija u kojima je postavljena nova oprema. Za nas, koji smo po prvi put ovde, razlika je samo vizuelna, jer su uslovi idealni, osvetljenost i ventilacija po strogim propisima a temperatura se usklađuje sa potrebama, direktno iz interne toplane koja radi 24 sata dnevno. Za zaposlene razlika je kruciozna! Domaćini nas vode u prostor u kome se trenutno izvode radovi. Saznajemo da je se postavljaju kavezi kupljeni u Sloveniji, a drveni okviri prozora i vrata menjaju se savremenim – aluminijumskim. Zanimljivo je da se stara oprema skladišti na nekoliko centralizovanih mesta, odakle će se izneti van kruga uzgajališta, i tek tada će otpad preuzeti kupac sekundarnih sirovina: sve u cilju da se ostvari što manje kontakata sa spoljnim svetom i svinje zaštite od eventualnih infekcija.

Posle više od jednog sata provedenog u obilasku, vraćamo se u administrativni deo farme. Impresije viđenog usmeravaju nas na utiske stručnjaka , pa molimo profesorku Marinu Štukelj za komentar:

vesna-filipovic-u-razgovoru-sa-marinom-stukelj
Vesna Filipović u razgovoru sa Marinom Štukelj

– Razlog što sam ja danas ovde leži u činjenici da u Sloveniji ima sve manje svinja, a da predavanja studentima moraju da budu zasnovana na neposrednim iskustvima sa kojima se srećem na terenu. Iskreno, kao profesor i stučnjak oduševljena sam zdravstvenim stanjem svinja na ovoj farmi Preduzeća „UNION MZ“, kao i samom brigom i zalaganjem ljudi koji vode računa o zdravlju životinja – govori nam Marina Štukelj šef katedre za bolesti svinja na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani – Kako sam do sada obišla na stotine uzgajališta, uslovi koji ovde vladaju su na vrhunskom nivou. Ono što pojačava moj pozitivan utisak je to što su radovi na rekonstrukciji u punom jeku, a da sve funkcioniše u najboljem mogućem redu, kao da kilometrima unaokolo nema majstora.

Slične utiske nosi i Jovan Bojkovski, redovni profesor na katedri za bolesti papkara Veterinarskog fakulteta u Beogradu:

– Ovde sam prvi put i vidim da trud očigledno ima odlične rezultate! – govori nam profesor Bojkovski. – Uverio sam se da je kompletan tok uzgoja na vrhunskom nivou a da je preventiva koja se sprovodi na prvom mestu. Upravo na način kakav bi trebalo da bude na svim savremenim farmama.

 Sa nama je i doktor Dragan Rogožarski, specijalista za reprodukciju sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu:

– Posebno zadovoljstvo je doći u posetu jednoj farmi zajedno sa stručnjacima sa strane, u ovom slučaju iz Beograda i Ljubljane. Ovo govorim iz razloga što ovakvi susreti na mestu neposrednog uzgoja pružaju neprocenjivu mogućnost razmene iskustava i zapažanja u samoj žiži dešavanja. – saznajemo od doktora Rogožarskog.- Imam dugogodišnju saradnju sa Preduzećem „UNION MZ“, upravom, svima koji rade na farmi svinja, i kako se to u žargonu kaže – zajednički se borimo, konsultujemo, analiziramo, doterujemo nijanse. Veoma sam ponosan na stručake koji ovde rade, i svi pokazatelji govore da će ova farma u najskorije vreme biti farma za primer, kako je to neko od nas prokomentarisao prilikom malopređašnjeg obilaska.

 Vesna Filipović je rukovodilac veterinarske službe zadužena za zdravlje životinja na farmi:

– Drago mi je da su danas sa nama stručnjaci iz Ljubljane i Beograda. – govori gospođa Filipović – . Kada neko ko dođe sa strane kaže da imate nešto bolje od drugih, to je onda veliki elan da nastavite dalje i da taj vaš trud funkcioniše kako treba. Sa druge strane, mi smo ušli u rekonstrukciju i na taj način približimo Evropu na srpski način. Ovo ne govorim slučajno, jer u evropskim državama postoje nešto drugačiji normativi i pravilnici, ali sa druge strane tvrdim da nismo ni u kom slučaju za potenjivanje, jer smo pronalazili rešenja za pojedine probleme iz ove oblasti koje Evropa nije uspela da reši. – zaključila je Filipović.

Iako je dan poodmakao, za sve koji su trenutno na farmi svinja „Union MZ“-a u Trnovču kraj Velike Plane, nema predaha. Stalno zaposleni obavljaju svoje redovne aktivnosti, dok majstori uhodanim tempom i neuobičajno tiho za naše uslove nastavljaju radove na rekonstrukciji. Uvereni da je ovde kvalitet visoko na prvom mestu, naša ekipa i ekipa veterinarskih stručnjaka napušta Trnovče sa željom da se uskoro ponovo sretnemo u kompletno rekonstruisanom objektu.