Značaj i radost jesenje brazde

Dogovor pred prvu brazdu
Dogovor pred prvu brazdu

Hladan decembarski dan odveo nas je na stiška polja, ne bi li pisanom rečju i slikom zabeležili trenutno najvažniji posao u poljoprivredi: jesenje oranje i pripremu zemlje za zimske dane i prolećnu setvu. Stižemo  na jednu od parcela koju Preduzeće „UNION MZ“ već nekoliko godina unazad obrađuje. Saznajemo da su orači ovde još od pola osam, i sa prvim povoljnim trenucima sa svojim snažnim mašinama ušli u polja.

Dnevno se obradi 15 hektara
Dnevno se obradi 15 hektara

-Uslovi za rad, uprkos niskoj spoljnoj temperaturi su idealni, Naime, zemlja nije ni sasvim suva ni mnogo vlažna, tako da je veoma pogodna za zimsko oranje, govori nam Zvonko Milenković, prvi čovek „UNION MZ“-a. –  Danas radimo sa tri traktora, oremo na dubini od oko 30 santimetara, posle ćega ćemo obaviti takozvano riperovanje: to je dubinska obrada zemlje kako bi biljni koren mogao nesmetano da se razvija. Naravno, ovde je i naša druga ekipa koja baca đubrivo, a norma nam  je oko 15 hektara dnevnog oranja.

Dok pratimo kako raonici seku zemljinu površinu koja će se za nekoliko meseci zazeleniti, dobijamo informaciju da se radi do prvog sumraka, i da će, ukoliko vremenske prilike dozvole, ovaj posao biti okončan

Grupni portret u pauzi
Grupni portret u pauzi

do kraja decembra.

Posebno zanimljivo je da su čelni ljudi „UNION“-a, u skladu sa svojom osnovnom delatnošću, ali i specifičnim okolnostima, na potezu koji smo obišli, sproveli jednu zanimljivu i višestruko korisnu ideju, Naime,  stupili su u kontakt sa ljudima koji, sticajem različitih okolnosti, nisu u mogućnosti da obrađuju zemlju, sa njima potpisali ugovore o zakupu i na godinama uparloženim parcelama, organizovali sopstvenu proizvodnju. Realizacija za svaku pohvalu i inicijativu koju bi bez sujete trebalo da prihvate i drugi proizvođači.