Početak setve pšenice

Izuzetno pripremljena zemlja za jesenju setvu
Izuzetno pripremljena zemlja                za jesenju setvu

Desetog dana oktobra imali smo priliku da prisustvujemo početku setve pšenice koju za svoje potrebe obavlja Preduzeće „Union MZ“.

Sa Mikicom Milenkovićem vlasnikom “Uniona“ dolazimo do jedne od parcela koja se nalazi na potezu kraj Beogradskog puta, nedaleko od Ljubičeva. Ovde nas srdačno dočekuju radnici Preduzeća „Union MZ“ na čelu sa direktorom Zvonkom Milenkovićem koji su na polju od ranog jutra i vrše poslednje pripreme za početak najvažnijeg jesenjeg posla u poljoprivredni. Proveravaju se mašine, ubacuje semenska pšenica u sejalice. Sa njima su i stari saradnici Preduzeća, predstavnici „Delta agrara“. Dok prisutni prave malu pauzu, koristimo priliku da poželimo srećan početak setve i porazgovaramo sa gospodinom Zvonkom Milenkovićem.

zvonko-milenkovic
Zvonko Milenković

Naši planovi za setvu usklađeni su sa potrebama. Samim tim, planiramo da zasejemo između 400 i 500 hektara pšenice, jer mi sejemo pšenicu za stočnu hranu koja će biti namenjena ishrani svinja na našim farmama. Reč je ustaljenoj sorti „balaton“ koja spada u stabilnu pšenicu sa stabilnim prinosom, koja je izuzetno dobra za stočnu hranu – govori nam Zvonko Milenković – Mi smo ovih dana ušli u sušni period, i da odmah po skidanju suncokreta počeli smo  sa pripremom zemljišta za setvu. Od kvalitetne pripreme zemlje zavisi i gustina od koje kasnije zavisi i sam prinos. Naš projektovani prinos je iznad 5 tona po hektaru, a da bi se sve to postiglo, treba obaviti sve prethodne radnje, poput đubrenja i zaštite.

Ono što nas je najviše zanimalo je u kojim rokovima treba očekivati okončanje ovog velikog i značajnog posla:

– Sve zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko bude uemrene kiše, to nas neće ometi. No, veće količine padavina za sobom povlače po nekoliko dana prekida u radu, tako da je nezahvalno davati bilo kakva predviđanja. Optimalno je od 5. do 30. oktobra, i svi zajedno ćemo se truditi da u ovom roku obavimo setvu pšenice, čak i ako zakasnimo neki dan, to neće bitno uticati na prinos . – saznajemo od gospodina Milenkovića.

jovica-petkovic
Jovica Petković

  Uz  radnike „Union MZ“-a je i Jovica Petković regionalni menadžer „Delta agrara“ za program semena. Naglašavajući kvalitetnu saradnju koja se neguje dugi niz godina, ističe da će se ove godine sejati i dve nove sorte koje obećavaju:

– Do ove godine sa „UNIONOM“ smo radili semensku pšenicu „Balaton“ a od ove godine dve nove vrste. Reč je o austrijskoj „amikus“ i „KVS“-ovoj „solehio“. Pomenute nove  vrste pretežno su bile zastupljene na teritoriji Vojvodine, i ovo je prvi put da se seju na ovom području. – govori Petković – Inače, po genetici sorte su izvanredne, i ne sumnjajući u agrotehniku i đubrenje koju „UNION MZ“ sprovodi prema svetskim standardima, rod bi trebalo da bude na visokom nivou.