Julsko zlato

Na parcelama kraj Vlaškog Dola posetili smo žeteoce koji su od ranih jutarnjih sati izvezli kombajne na pšenična polja. Ono što nas u prvi mah zbunjuje je da svi sede i – čekaju. No, to nije ni malo slučajno jer je zbog temperaturnih razlika noći i dana nešto povišena vlažnost useva, tako da treba imati strpljenja, dok se stvori optimalni trenutak za početak rada kombajna i ostale mehanizacije. Ove trenutke koristimo za razgovor sa gospodinom Zvonkom Milenkovićem direktorom „UNION MZ-a“

U svakom trenutku uz svoje radnike - Zvonko Milenković– Na ovoj njivi radimo po prvi put, i kako do sada nije obrađivana na pravi način, imaće manji prinos za razliku od polja koje su naši stručnjaci održavali nekoliko godina unazad. – govori nam Milenković. – Zbog toga je veoma bitno da se ni jedna faza ne propusti: od pripreme zemljišta, oranja, đubrenja, rokova setve, sve do današnjeg dana, kada pšenica sa njive odlazi u dalju fazu. Imajući u vidu globalnu promenu klime, i rokovi su se promenili pa je veoma bitno obaviti setvu u pravom trenutku, tako da se poslednjih godina ona obavlja nešto ranije. Samim tim mi još u martu mesecu počinjemo da sejemo. I verujte: ti usevi su i najbolji za razliku od onih koji se poseju nešto docnije.

Ono što nam je oduvek privlačilo pažnju je da gospodin Milenković, uprkos velikim obavezama koje iziskuju angažovanja jednog generalnog direktora, svakodnevno sa svojim radnicima, bilo na njivi, bilo u tovu, bilo u neposredno proizvodnji.

Detalj sa kamiona– Ljubav premNema odmora za snažne kombajnea poljoprivredi i briga o svojim vernim saradnicima su vodilja za takve poteze, koji u krajnjoj liniji imaju za cilj optimalne uslove za rad, bolji prinos i uspeh u poslu koji obavljate! – sa ponosom ističe Zvonko Milenković – Ja sam najveći deo svog života posvetio poljoprivredi i mislim da je više nego logično tako i postupati.

Po rečima Zvona Milenkovića, ovo je jedna od najuspešnijih godina u kojoj su prinosi izuzetno veliki, čak i u odnosu na zemlje u okruženju. Kako ističe, tome su doprinele veće padavine, setva obavljena u roku, kao i idealni uslovi koji su vladali tokom protekle zime.

 

Sunce uveliko obasjava njivu i rod na njoj, kombajni su već počeli da skidaju julsko zlato, pune se kamioni žitom a ostale mašine prikupljaju i baliraju slamu. Ostavljamo ekipu žetelaca da što pre okončaju svoj posao sa željom da sve protekne u najboljem redu, a koliko već sutra da se nađu na sledećoj njivi.

V.V.