Godina rekordnih prinosa kukuruza

sestoredni-adapter-za-skidanje-kukuruza
Šestoredni adapter za skidanje                        kukuruza

Poslednjeg  dana septembra posetili smo potez Sojin salaš kraj Požarevca ne bi li obišli vredne ratare koji koriste lepo i toplo vreme za početak ovogodišnje  berbe kukuruza.

Klimatski uslovi doprineli su nešto ranijoj vršidbi, koja itekako ima svoje prednosti:

– Prednosti ove rane berbe su višestruke – govori nam Zvonko Milenković, direktor „UNION MZ“-a – Najpre, oslobađamo njive, zatim, na vreme i kvalitetno možemo da pripremamo zemljište i na kraju –  u pravo vreme počinjemo setvu.

Preduzeće „Union MZ“ je ove godine zasejalo kukuruz na nekih 150 hektara, i očekivanja su da će biti preko 100 vagona „jesenjeg zlata“. Na parceli koju smo obišli, prema prvim procenama ima i više od 10 tona prinosa  po hektaru, a  rezultati će se znati po okončanom poslu. No, nesumljivo je da je ovo rekordna godina i da je idealno vreme za berbu.

zvonko-milenkovic
Zvonko Milenković

– Dobra stvar je i ta da je idelno vreme za sakupljanje ovako velike letine. Naime, povedeni iskustvom, kada mnogo rodi, dobar deo prinosa može da propadne. Kukuruz što duže stoji, podložniji je kvarenju, tako da mi sušenjem prekidamo njegovo propadanje i on ostaje takav kakav je. – objašnjava Milenković.

Prateći berbu, primećujemo da se paralelno radi sa dve savremene mašine od kojih je jedna snažni kombajn marke „New Holland” jačine 258 konjskih snaga sa šestirednim adapterom za kukuruz. Inače, otkupna mesta „Union MZ“-a u Petrovcu i u Požarevcu na zaobilaznici oko Požarevca u zoni isključenja kod Žabarske petlje otvorena su za kukuruz roda 2016.godine, dok ovo preduzeće proizvođačima nudi mogućnost da se za velike površine pod kukuruzom obave uslužna vršidba i prevoz kukuruza.