Počela žetva suncokreta

Kvalitetan kombajn - kvalitenija zetva
Kvalitetan kombajn – kvalitetnija žetva

Sreda, 17. avgust, bio je dan kada je naša novinarska ekipa nedaleko od Ljubičeva posetila žeteoce suncokreta na poljima koje obrađuje požarevačko preduzeće „Union MZ“.

Prva osoba koju srećemo je direktor „Union MZ“-a Zvonko Milenković. Sa radnicima je od ranih sati:

– „Union MZ“ je u proizvodnju suncokreta ušao veoma ozbiljno, na velikoj površini, a to ne može da se radi bilo kojom mehanizacijom, već sa mašinama koje kvalitetno rade i imaju minimalni rastur – objašnjava gospodin Milenković.  Mi smo kupili kombajn „New Holland” uz pomoć koga smo već skinuli pšenicu, i moram da kažem da smo tim poslom izuzetno zadovoljni. Sada smo nabavili adapter za suncokret „Fantini“ koji ima šest redova i upravo smo otpočeli rad sa njim. I Vi sami ste se uverili u rad ove mašine, ali i  kalkulacija je jasna – ove godine imamo 250 hektara pod suncokretom i ako uštedimo najmanje 100 kilograma po hektaru, odnosno, smanjimo rastur, to je čak 2,5 vagona suncokreta! Eto razloga za ovakvo ulaganje – obrazlaže Zvonko Milenković. – Naravno, „Union MZ“ će ove godine ponuditi i uslužnu žetvu suncokreta mašinom i otkup, pogotovo za sada kada imamo i dva otkupna mesta: na obilaznici kraj Požarevca i u Petrovcu. Sa druge strane, proizvođačima ćemo u mnogome olakšati posao, jer od sada možemo trećim licima da kombajniramo, prevezemo i na kraju i skladištimo useve!

Rad novog kombajna New Holland” i adaptera za suncokret „Fantini“ nadgleda i gospodin Karlo Hrubenja, menadžer prodaje poljoprivredne mehanizacije firme „Agroglobe“ iz Novog sada koja radi u sastavu „MK grupe“.

Karlo Hrubenja
Karlo Hrubenja

– Reč je kombajnu jačine 258 konjske snage koji ima žitni heder (adapter) 5.18, a u ovom slučaju radi suncokretov heder  za 6 redova. Može da radi i adapter za kukuruz, takođe od 6 redova, – objašnjava nam karakteristike gospodin Hrubenja. – Mašina poseduje i pet slamotresa, a važna karakteristika je njen najmanji lom, što proizvođačima zaista mnogo znači, jer, u krajnjoj liniji, o svemu odlučuje pozitivan finansijski efekat. Mislim da su čelnici Preduzeća „UNION MZ“ prepoznali ne samo kvalitet već i značaj ove mašine i odlučili se za njenu nabavku –  zaključio je Karlo Hrubenja.

Okončanje žetve suncokreta na poljima „UNION MZ-a“, uz pomoć najsavremenije mehanizacije, kako smo se i sami uverili – obaviće se u rekordnom roku. No, treba imati u vidu da sve, ipak, zavisi od vremenskih prilika, a svi se nadaju da će one ići na ruku proizvođaču.