ŽETVA PŠENICE: Prinos za ponos, i više od toga!

       Vreo letnji dan uoči Vidovdana iskoristili smo da posetimo pšenična polja nedaleko od magistralnog puta Požarevac-Beograd. Ovde su kombajni preduzeća „UNION MZ“ izvezeni od ranog jutra, čekali najpovoljniji trenutak da se krene među klasje.  Zaustavljamo se u blizini najveće srpske reke Velike Morave i posmatramo prelepe prizore jednog od najvažnijih poslova u poljoprivredi – žetvi pšenice. Dočekuje nas gospodin Zvonko Milenković, koji je već danima uz svoje radnike, i uprkos brojim obavezama, nadgleda rad mašina, prati utovar zrna, kontaktira stručnjake koji rade na skladištenju i proveri vlažnosti i prinosa žita. Pitanje koje nas je najviše zanimalo tiče se prvih procena prinosa tek skinute pšenice.

 – Pravo pitanje: juče sam kontaktirao jedan broj proizvođača i saznao da se njihovi prinosi kreću oko četiri tone. Na poljima koja je pripremao, obrađivao i sada žanje „UNION MZ“, prinos je za neverovati –  šest do šest ipo tona po jednom hektaru! Imajući u vidu nepovoljne vremenske prilike koje su pratile razvoj pšenice, ovo je ujedno i uspeh i rekord!

Prema procenama stručnjaka objavljenih u medijima, prvi rezultati žetve ranih sorti pšenice u Srbiji pokazuju da će prinosi pšenice širom zemlje zbog kasnih rokova setve biti u proseku oko četiri tone po hektaru, što znači da će biti manji do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Očigledno da to nije slučaj u preduzeću „UNION MZ“, te nas je zanimalo u čemu leži tajna?

– Ovde nema nikakve tajne: najpre, pšenicu smo posejali u optimalnom roku, u vreme kao što je to i predviđeno.  Potom smo primenili sva agrotehnička sredstva i propisane mere od strane stručnjaka, maksimalno prehranjivali i zaštitili pšenicu u vreme kada joj je to bilo najpotrebnije,  a u rezultat, evo, možete se uveriti na licu mesta, zaključuje Milenković.

 

 Ulazimo u njivu i penjemo se na kombajn markeNew Holland“. Jedinstvena prilika da se i sami uverimo u značaj savremene  tehnologije, razmišljajući o davno prohujalim vremenima kada je ovakav rad za žeteoce bio neopisivo težak. U kabini lagana muzika, prijatna temperatura a osećaj kao da smo na auto -putu a ne na njivi. Za samo nekoliko minuta stižemo od jednog do drugog kraja parcele, a prepun spremnik iza nas u koji gledamo zahvaljujući kvalitetnom dizajnu,  govori da se pšenica mora prebaciti u šleper. Posmatramo kako se iz lule u kamionsku prikolicu svake sekunde sliva na stotine kilograma zlatnog zrna.

Iz njive, put skladišta polazi prepun „UNIONOV“ šleper. Pozdravljamo se sa domaćinima i  ostavljamo  žeteoce da okončaju deo posla koji ih ovih dana očekuje sa željom da sve protekne u najboljem redu i vraćamo se put Požarevca.

V.V.