Високи приноси – резултат примене савремене агротехнике

 

Крајем протекле недеље посетили смо пољопривредне парцеле у  атару Раброва, не би ли видели како теку радови на жетви јечма. Реч је о земљишту које је предузеће закупљено од прозвођача који нису били у могућности да обрађују тло. Златно жута боја пред нама говори да су јесење  рашчишћавање, обрада и припрема тла за узгој житарица били више него успешни.

Посматрамо комбајне како пролазе крај нас скидајући великом брзином летину.

-Како је јутрос влага била нешто већа ми смо у њиве ушли негде око подне, говори нам Звонко Миленковић. – Ево, за два сата, обрађено је четири хектара, и до вечерњих сати урадићемо доста.

Звонко Миленковић

И сами се уверавамо у овакву брзину и експедитивност, јер су пред нама моћне и јаке машине које својим капацитетима изазивају дивљење. Да су агротехничке мере у припреми земљишта од којих је један део био упарложен деценијамам  уназад  уродиле плодом,  говоре подаци које сазнајемо од људи са силоса Мешаоне „УНИОН МЗ“-а у Петровцу на Млави.  Јављају нам да је тренутни принос чак шест ипо тона по хектару. Нас је ова чињеница изненадила, на шта нам господин Миленковић одговара:

– Овде је све на време урађено и присуствујете нашој првој жетви на овом потезу . Као што знате, година је била неповољна за сетву, а многе површине засејане пшеницом и јечном су никле чак пролетос, каже Миленковић. – Међутим, каснији повољни временски услови су били такви да тамо где је примењена агротехника,  где је стављено ђубриво и вршено прехрањивање преко листа уз заштиту од корова, и превентивна заштита од болести и инсеката, што је случај на њивама које ми обрађујемо – дају и адекватне резултате. Самим тим,  не би било немогуће да податак који смо управо чули из Петровца, буде коригован на седам тона!

Пратећи ток жетве, уочавамо још једну машину која пролази за комбајнима. Реч је о такозваном „риперу“:

-После проласка тешких  комбајна, за њима остаје, како ми то кажемо – плужни ђон. То је слој земље који је јако утабан, и који ствара баријеру за будућу обраду земље, јер испод ње не може да допру влага, ђубриво и сви остали земљи преко потребни састојци, објашњава нам Миленковић. – Рипер који управо пролази испред нас засеца земљу на неких педесет сантиметара, разбија поменути плужни ђон и већ сада олакшава радове који нас очекују на јесен.

Оно што нас од првог тренутка доласка занима је рад на високим температурама које су обележиле овогодишњи јун. Но, уласком у једну од кабина изненађени смо пријатном температуром. Сазнајемо да свака машина поседује клима уређај, а неке чак и мини-фрижидере, тако да је брига за жетеоце у „УНИОН МЗ“-у у правом смислу речи на високом нивоу.

Поздрављамо се са господином Миленковићем и радницима, и заказујемо нови сусрет са првим откосима пшеничног класја. За нама остаје по мало заборављени звук који би желели да слушамо широм Србије – традиционални звук комбајна и трактора.

 

В.В.