Visoki prinosi – rezultat primene savremene agrotehnike

 

Krajem protekle nedelje posetili smo poljoprivredne parcele u  ataru Rabrova, ne bi li videli kako teku radovi na žetvi ječma. Reč je o zemljištu koje je preduzeće zakupljeno od prozvođača koji nisu bili u mogućnosti da obrađuju tlo. Zlatno žuta boja pred nama govori da su jesenje  raščišćavanje, obrada i priprema tla za uzgoj žitarica bili više nego uspešni.

Posmatramo kombajne kako prolaze kraj nas skidajući velikom brzinom letinu.

-Kako je jutros vlaga bila nešto veća mi smo u njive ušli negde oko podne, govori nam Zvonko Milenković. – Evo, za dva sata, obrađeno je četiri hektara, i do večernjih sati uradićemo dosta.

Zvonko Milenković

I sami se uveravamo u ovakvu brzinu i ekspeditivnost, jer su pred nama moćne i jake mašine koje svojim kapacitetima izazivaju divljenje. Da su agrotehničke mere u pripremi zemljišta od kojih je jedan deo bio uparložen decenijamam  unazad  urodile plodom,  govore podaci koje saznajemo od ljudi sa silosa Mešaone „UNION MZ“-a u Petrovcu na Mlavi.  Javljaju nam da je trenutni prinos čak šest ipo tona po hektaru. Nas je ova činjenica iznenadila, na šta nam gospodin Milenković odgovara:

– Ovde je sve na vreme urađeno i prisustvujete našoj prvoj žetvi na ovom potezu . Kao što znate, godina je bila nepovoljna za setvu, a mnoge površine zasejane pšenicom i ječnom su nikle čak proletos, kaže Milenković. – Međutim, kasniji povoljni vremenski uslovi su bili takvi da tamo gde je primenjena agrotehnika,  gde je stavljeno đubrivo i vršeno prehranjivanje preko lista uz zaštitu od korova, i preventivna zaštita od bolesti i insekata, što je slučaj na njivama koje mi obrađujemo – daju i adekvatne rezultate. Samim tim,  ne bi bilo nemoguće da podatak koji smo upravo čuli iz Petrovca, bude korigovan na sedam tona!

Prateći tok žetve, uočavamo još jednu mašinu koja prolazi za kombajnima. Reč je o takozvanom „riperu“:

-Posle prolaska teških  kombajna, za njima ostaje, kako mi to kažemo – plužni đon. To je sloj zemlje koji je jako utaban, i koji stvara barijeru za buduću obradu zemlje, jer ispod nje ne može da dopru vlaga, đubrivo i svi ostali zemlji preko potrebni sastojci, objašnjava nam Milenković. – Riper koji upravo prolazi ispred nas zaseca zemlju na nekih pedeset santimetara, razbija pomenuti plužni đon i već sada olakšava radove koji nas očekuju na jesen.

Ono što nas od prvog trenutka dolaska zanima je rad na visokim temperaturama koje su obeležile ovogodišnji jun. No, ulaskom u jednu od kabina iznenađeni smo prijatnom temperaturom. Saznajemo da svaka mašina poseduje klima uređaj, a neke čak i mini-frižidere, tako da je briga za žeteoce u „UNION MZ“-u u pravom smislu reči na visokom nivou.

Pozdravljamo se sa gospodinom Milenkovićem i radnicima, i zakazujemo novi susret sa prvim otkosima pšeničnog klasja. Za nama ostaje po malo zaboravljeni zvuk koji bi želeli da slušamo širom Srbije – tradicionalni zvuk kombajna i traktora.

 

V.V.